Какво трябва да знаем за когато искаме да посетим наш приятел или роднина в старчески дом

Какъв предполагате щеше да бъде животът, ако живеехте в старчески дом? Може би се страхувате, че физически ще се отдалечите от познатия си дом и общност. Навярно бихте се чувствали изгубени, несигурни и притеснени за това как ще се приспособите към новото място. Усещането, че някакси сте били отхвърлени също се появява.


Какъв предполагате щеше да бъде животът, ако живеехте в старчески дом? Може би се страхувате, че физически ще се отдалечите от познатия си дом и общност. Навярно бихте се чувствали изгубени, несигурни и притеснени за това как ще се приспособите към новото място. Усещането, че някакси сте били отхвърлени също се появява.

По време на този период на адаптация, нуждата от човешко общуване е изключително важна. Поддържането на връзка с приятелите и семейството ще помогне на новонастанилият се в старческия дом, да разбере че не е бил изоставен. Трябва да е наясно, че веднъж влязъл в дома, това не означава, че автоматично прекъсва всякакви семейни връзки.

Вие като посетител е съвсем възможно да се се почувствате странно и притеснени при мисълта за ходенето до дом за стари хора. Много хора смятат, че това е тъжно и депресиращо място. Отначало, да видите група възрастни хора, които страдат от различни заболявания или са в доста напреднала възраст, може така да се каже да ви разклати донякъде. Това, което е важно да успеете да направите обаче, е да видите отвъд външния вид. Знайте, че всеки един от тези хора има своя индивидуалност и е преминал през много житейски изпитания и неволи, и неговата уникалност не зависи от това как изглежда. Всеки от тях би се обърнал с радост и усмивка към вас, стига да покажете насреща малко нежност и доброта.

Планирайки да посетите свой приятел или роднина в старчески дом, помнете че това учреждение сега е негов дом и е редно да се отнасяте със същото уважение към него, както навремето когато сте си ходили на гости. Обадете се предварително и попитайте кога е удобно да отидете. Вашият приятел или роднина може да се чувства по-енергичен или в по-добро настроение през определени части на деня, или пък да има други планове. Тя или той също така, ще имат допълнително време, в което да очакват визитата ви, което прави срещата още по-приятна.

Повечето домове за стари хора са много либерални по отношение на часовете за посещение, които имат. Все пак уверете се, че идвате в подходящ време, за да не се окаже че прекъсвате обяда например или пък обедната дрямка на вашия човек. В някои други случаи обаче, бихте имали възможност и да се присъедините за обяд, като предварително оповестите, че възнамерявате да се включите.

Тук е времето и да споменем нещо, за което непременно да следите и внимавате. Не правете на своя близък нереалистични обещания, които не бихте могли да спазите. Така например, не казвайте, че ще дойдете отново следващата седмица по същото време, ако в последния момент изникне нещо по-важно или забравите. Ако наистина се случи да не може да отидете, обадете се възможно най-рано да съобщите това на своя родител или приятел, но се и постарайте да си уговорите друг алтернативен ден за среща. Чувството на вина, че сте разочаровал някой винаги е крайно неприятно, затова от вас зависи да се реванширате. Доброто планиране и изграждането на реалистичен график е прекрасно и за двете страни. Така и двамата ще бъдете щастливи и доволни от себе си.