На гости с деца при наши близки в дом за възрастни хора

Каква част от семейството да се съберете и да отидете на гости на вашия роднина в старческия дом, зависи на първо място от състоянието му и от вашите семейни традиции и очаквания разбира се. Вашият възрастен баща например, може да обожава да вижда изпълнена с гости стая, ако винаги сте били голямо и задружно семейство.


Каква част от семейството да се съберете и да отидете на гости на вашия роднина в старческия дом, зависи на първо място от състоянието му и от вашите семейни традиции и очаквания разбира се. Вашият възрастен баща например, може да обожава да вижда изпълнена с гости стая, ако винаги сте били голямо и задружно семейство. От друга страна обаче, ако вече е по-немощен и отпаднал, повече от един човек с когото да контактува, може сериозно да го измори. Има и друг тип хора, които стават по-притеснителни и нервни в твърде голяма компания. В тези ситуации те не са сигурни върху кого е редно да фокусират вниманието си и лесно се объркват. Точно те най-много биха се насладили на среща само с един човек.

Сигурно намирате за трудно да решите, дали да потеглите цялото семейство за да видите баба в дома за стари хора и да създадете така наречената традиционна семейна сбирка, която винаги сте смятали за прекалено официална. Ако сте решили да вземете децата си (които да речем не са много големи към момента) и то донякъде го правите против тяхната воля, рискувате при пристигането си в старческия дом да ви е завзело доста мрачно настроение. Ако всеки път сте и в един и същи състав, рискувате да изгубите желание да ходите, единствено и само от раздразнение. Така, че ако децата ви нямат желание към момента да идват с вас, най-добре ги оставете за момента. Може би те самите в един момент ще осъзнаят какво означава за тяхната баба или дядо присъствието им и сами ще пожелаят да ви придружат.

Специална бележка при посещение с деца: С риск да се повторим, но в никакъв случай не карайте децата си да ходят до старческия дом с вас насила, внушавайки им вина, ако не искат. Може да не го осъзнавате, но някои млади хора са и много чувствителни, когато са в присъствието на болни и по-слаби хора. Ако и вашият син или дъщеря се чувства по този начин, по-добре би било и за тях да си останат вкъщи за известно време. Не след дълго някой от тях навярно би се съгласил да дойде отново, вече знаейки какво да очаква, без да се чувства неловко. Разбираемо е, че от друга страна вие се стараете да поддържате една добра връзка между възрастните ви родители и техните внуци. Дайте най-доброто от себе си, бъдете окуражителни и разбиращи, за да направите срещата приятна за всички и повдигаща духа.

Много възрастни хора обожават да дават на внуците си различни малки суми пари според финансовите си възможности. Така те чувстват, че помагат по един или друг начин на внуците си. Това е чудесен малък ритуал и е хубаво да се уверите, че децата ви благодарят след като са приели подаръка. Не позволявайте обаче и да се създаде порочната практика да идват с вас, само защото очакват допълнение към джобните си пари.

За да не скучаят по-малките, винаги носете със себе си някакво занимание и за тях. Това съвсем спокойно могат да бъдат различни книжки за четене или оцветяване, който да не им позволяват да скучаят.