Видове полезни социални дейности в домовете за стари хора

Важна роля за подобряването качеството на живот на живущите в домове за стари хора, играе осигуряването и ангажирането им в активни дейности. Освен това терапевтите, заети с това, имат нужда от идеи за различни видове дейности, съобразно нуждите на хората, за които се грижат.


Важна роля за подобряването качеството на живот на живущите в домове за стари хора, играе осигуряването и ангажирането им в активни дейности. Освен това терапевтите, заети с това, имат нужда от идеи за различни видове дейности, съобразно нуждите на хората, за които се грижат.

Най-голямото предизвикателство за всеки терапевт се крие в това да намери правилното занимание, което да съвпадне с индивидуалните физически и когнитивни способности на всеки. Нещо повече, терапевтите трябва да работят съвместно с другите членове на персонала с цел да се избере точното и най-ползотворно занимание за всеки от живущите в старческия дом. Заниманията могат да се осъществяват както индивидуално, така и в група, ако дадената дейност е подходяща за няколко души.

По-долу ви преставяме списък от различни дейности, разделени в три основни категории. Между отделните категории също има пресечни точки, така че дадено занимание или дейност да покрива повече от една нужда или цел.

Социални дейности

Тези дейности са насочени към това да държат живущите в дома ангажирани и в същото време да се забавляват. Освен това повечето от тях са полезни и за физическото им и психично здраве.

Празненства за рожден ден – тук вариантите за дейности са наистина много. Някои от живущите в старческия дом могат да изяват желание за участие в украсяването на залата, други при приготвянето на тортата.

Сладоледено парти – безспорен хит. Всичко от което се нуждаете е шоколадов и ванилов сладолед, както и различни топинги и добавки – ядки, плодове и др. Всеки са може да пригови любимата си мелба.

Барбекю на двора – чудесно мероприятие, когато времето позволява. При него могат да се ангажират и доброволци, които да помогнат при приготвянето на ястията и пр.

Време за истории – тук могат да се разиграят различни варианти, включително и млади, които четат разкази на обитателите на дома за стари хора. Естествено интересна алтернатива за възрастните хора са и събиранията, на които да разказват своите истории на младите. Повечето деца са истински впечатлени от разказите им и изумени, че е имало живот и преди мобилните телефони и МР3-плеърите. Точно затова, истории за живота след войната, да гледаш телевизия за първи път и други изобретения, срещат особен интерес у децата. Всеки човек има различна история, кото може да сподели и точно тези безценни лични истории заслужават да се разказват .

Музикални събития – например група, която пее песни от различни поколения. Попитайте обитателите на дома за стари хора за любимите им песни и ги включете. Поканете хор или други музиканти, които да изпълнят рецитал или заведете възрастните хора на концерт. А така също може да организирате и музикални вечери в дома като съберете живущите да гледат концерт или мюзикъл.

Кулинарни занимания – украсяване на сладки или печене на сладкиши, които да се сервират като десерт за деня. Месенето и изпичане на хляб е друго занимание, което освен това включва и физическа активност, тъй като изисква и сръчност. Правенето на пуканки, боядисване на яйца за Великден, приготвянето на свежи салати, всичко това дава възможност на обитателите на старческия дом да се социализират, докато приготвят храната си.

Празнични програми – организиране на пикник за деня на труда с покана към семействата на обитателите на старческия дом или парти за украсяване на коледната елха. Наблюдаване на празничното шоу с фоерверки, а защо не и новогодишно празненство.

Физически дейности

Тези дейности са насочени към подобряване на физическото и психично здраве на обитателите на дома за стари хора.

Упражнения – могат да се включат леки пластични движения, съобразени с възможностите на всеки. Игрите с плажна топка – похвърляне, подаване и ритане, също осигуравят физическа активност и стимулират мозъчната дейност. Използването на компютърни игри също допринася за по-добра активност на обитателите на старческия дом. Така също, тези които са в инвалидни колички, могат да използват ръцете си за различни движения като търкаляне на топка и др.

Разтягане – в случая се използват големи ластични ленти, с помощта на които да се разтягат, да тонизират и заздравяват крайниците си. Това е чудесно занимание за сутринта, което действа ободряващо на обитателите на дома за стари хора.

Сензорна стимулация – особено подходящи дейности за възрастни хора на легло, които са с намалени когнитивни способности. Могат да включват ароматерапия, аудио стимулаци като например слушане на звуци от природата или терапии свързани с усещанията.

Терапия с домашни любимци – тези занимания са много добра възможност за доброволци, които работят със обучени животни. Галенето на куче или котка може да има силен терапевтичен ефект за любителите на животни, а дори и да накара някои от по-затворените обитатели на старческия дом да „излязат от черупката си“.

Градинарство – тази дейност започва отново да придобива популярност. Някои от обитателите на дома за стари хора биха предпочели отглежането на билки на терасата, други засаждането на цветя в саксии. Разбира се, повечето домове за стари хора не разполагат с площи, предназначени за такива дейности. Но и тук има възможност за работа с доброволци, които да помагат при поддържането на градините. Но най-важното при тези занимания е, че позволяват на живущите в дома да са на свеж въздух и слънце, стимулират умствената дейност, а това е изключително нужно за превенция на депресия.

Занаяти

Изработването на различни изделия доставя удоволствие на обитателите на дома за стари хора и същото време подобрява тяхната сръчност. Освен това допринасят за това да се чувстват полезни, което е изключително полезно за състоянието им на духа. Представяме ми различни занимания, но разбира се не се колебайте да обсъдите с живущите в старческия дом и други занаяти, които ги привличат.

Шиене – могат да се включат както по-лески проекти, така и дейности, върху които се работи регулярно с цел изработване на изделия, предназначени за продажба на търгове и базари с цел финансиране на други дейности.

Тъкане на черги – много хубаво занимание, което освен това е и лесно. Обитателите на дома за стари хора мога да се ангажират в индивидулни проекти, но могат и да бъдат включени в група за изтъкаването на по-голяма черга например.

Рисуване с пръсти – тази активност е по-подходяща за хора с намалени когнитивни способности, но освен това може да се използва и като сензорна терапия.

Рисуване – това е занимание, подходящо както за жени, така и за мъже. Рисуването с водни бои е една от по-лесните техники.

Плетене – Обитатели на дома за стари хора, които и преди са се занимавали с плетене и все още могат да го правят, могат да прекарат доста щастливи часове, изработвайки шапки, шалове, одеала и други полезни изделия.

Изработване на кожени изделия – дейност, която е по-предпочитана от мъжете. Могат да се изработят портфейли и други изделия. Тази дейност е по-подходяща за хора с по-добри физически и когнитивни способности.

Празнични украси – в повечето магазини вече могат да бъдат закупени комплекти за изработване на различни украси.

Ключът към организирането на успешни дейности

Въпреки, че терапевтите в дома за стари хора, трябват да съобразят дейностите с възможностите на всеки един, също толкова важно е и да се вземат предвид техните желания. Не е тайна, че хората са по-склонни да се включат в дейности, които съвпадат с техните интереси, а и никога не можете да знаете откъде ще излезе и следващата идея за интересна дейност.